Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut secara semulajadi

Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut secara semulajadi. Penyakit tangan, kaki dan mulut adalah penyakit yang menyebabkan lepuhan di dalam atau pada mulut, di tangan dan kaki. Lepuhan ini boleh menyebabkan kanak-kanak yang dijangkiti berasa sakit dan biasanya penyakit ini hanya berlaku dalam semingu ataupun lebih.

 

Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut secara semulajadi

Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut secara semulajadi

 

Penyakit tangan, kaki dan mulut biasanya terjadi pada kanak-kanak tetapi kadang-kadang ia juga boleh terjangkit kepada orang dewasa. Penyakit ini boleh berlaku pada bila-bila masa namun ia paling kerap berlaku pada musim panas.

Bagaimana Penyakit ini boleh berlaku?

Penyakit tangan, kaki dan mulut adalah disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai entovirus. Virus ini mudah merebak melalui batuk dan juga bersin. Ia juga boleh merebak melalui najis yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan alatan permainan yang tercemar dengan virus tersebut. Setelah terdedah kepada virus ini, seseorang itu akan mula menampakkan simptom penyakit ini dalam masa 3 ke 6 hari.

 

Apakah simptom penyakit ini?

Pada mulanya, kanak-kanak yang dijangkiti akan berasa letih diikuti dengan sakit tekak dan deman. Dalam tempoh sehari ataupun 2 hari, lepuhan mula timbul di dalam atau pada mulut, di tangan, kaki dan kadang-kadang pada punggung. Lepuhan mungkin akan pecah dan berair dan biasanya akan hilang dalam masa seminggu ataupun lebih.

 

Apakah Komplikasi penyakit ini?

Biasanya penyakit ini akan sembuh dengan sendirinya dalam masa seminggu ataupun lebih, namun terdapat kes jangkitan penyakit ini yang disebabkan oleh jangkitan entovirus boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

 

Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut secara semulajadi

 

Apakah rawatan penyakit ini?

Penyakit tangan, kaki dan mulut biasanya tiada rawatan yang khusus. Ibu bapa boleh:

 • Memberikan cecair sejuk seperti pop ais berperisa dan aiskrim untuk membantu mengurangkan sakit tekak.
 • Mengelakkan memberi makanan dan minuman berasid dan pedas kerana akan menyebabkan mulut semakin sakit
 • Untuk mengurangkan deman, boleh diberikan paracetamol dengan preskripsi doktor

 

 

Pencegahan Penyakit tangan, kaki dan mulut

Langkah pencegahan terbaik adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Penularan jangkitan penyakit ini sangat berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran di mana ia mudah berlaku di tempat sesak serta mutu kebersihan yang rendah. Ibu bapa perlu membasuh tangan dengan bersih setelah mengendalikan/merawat anak-anak mereka yang dijangkiti penyakit ini.

 
Ibu bapa atau penjaga juga perlu membawa kanak-kanak yang dijangkiti penyakit ini untuk mendapatkan rawatan dan tidak membawa kanak-kanak tersebut ke tempat awam termasuk sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak.

 

 

Selain itu, pengurus pusat jagaan kanak-kanak perlu menjalankan aktiviti pembersihan premis dan saringan terhadap kanak-kanak di bawah jagaan mereka.

 

 

 

Set Immune Booster Shaklee untuk Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut

 

Selain itu, set Immune Booster Shaklee juga berkesan dalam merawat dan mencegah penyakit tangan, kaki dan lulut.

 • Nutriferon merupakan adunan empat ramuan botani iaitu ekstrak biji labu, biji plantago, bunga Safflower dan kuntuman bunga Japanese Honeysuckle untuk membolehkan badan  mengaktifkan interferon badan secara semulajadi dan pada masa yang sama menguatkan sistem imun. Interferon merupakan protein yang dilepaskan dalam badan kita untuk mengekang replikasi virus di dalam badan.

 

 • Meal Shakes adalah nutrisi lengkap yang mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu yang boleh mencukupkan keperluan nutrisi pada kanak-kanak yang hilang selera makan akibat jangkitan penyakit tangan, kaki dan mulut.

 

 • Herbal Blend Cream untuk kegunaan luaran pada blisters di tangan, kaki dan sekitar bahagian luar mulut. Krim ni bagus untuk kurangkan kegatalan dan mengelakkan anak menggaru lepuhan.

 

 • Vitalea For Children mengandungi mikronutrien berspektrum luas yang membekalkan 18 vitamin dan mineral penting untuk kanak-kanak. Berperisa anggur yang enak, sedap dikunyah dan pasti digemari oleh kanak-kanak.

 

 

Sembuh HFMD dalam masa 4 hari dengan set Immune Booster kanak-kanak

Sembuh HFMD dalam masa 4 hari dengan set Immune Booster kanak-kanak

 

Sumber: Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia

 

Sebarang pertanyaan boleh hubungi :

 

Claire Chin (ID 1229721)

Whatsapp/Call: 0178200204

FB Page: @MySHakleeJourney

FB: Claire Chin

Pengedar Shaklee Bintulu (COD), Shaklee Sarawak,  Shaklee Sabah dan seluruh Malaysia (GDex)

 

You may also like...

1 Response

 1. Coi says:

  My daughter have had hand, foot, and mouth disease already, which she got from her cousin. Good thing it was gone in no time since I’m breastfeeding her 🙂

  http://www.heymamacoi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *