Tips untuk Menaikkan Berat Badan Secara Sihat dan Berkesan

Tips untuk Menaikkan Berat Badan Secara Sihat dan Berkesan. Kita biasa dengar kawan-kawan kita yang hendak menguruskan badan, diet sentiasa ada dalam senarai azam setiap tahun baru. Namun demikian, tidak kurang juga orang di luar sana yang cuba untuk menaikkan berat badan. Nak naikkan berat badan tidak sesenang yang kita sangkakan, kerana makan sesuka hati akan mendatangkan masalah kesihatan yang lain pula nanti.

 

Tips untuk Menaikkan Berat Badan Secara Sihat dan Berkesan

Tips untuk Menaikkan Berat Badan Secara Sihat dan Berkesan

 

 

Tips untuk Menaikkan Berat Badan Secara Sihat dan Berkesan

 

Ikuti 7 tips di bawah untuk menambahkan berat badan:

 

1. Kira kalori yang diambil

Biasanya untuk kurus, kita akan mengelakkan mengambil kalori yang lebih daripada kalori yang dibakar melalui aktiviti harian dan senaman. Untuk menambah berat badan, bolehlah menambah 200-500 pengambilan kalori dalam sehari. Oleh itu, adalah penting untuk mengira jumlah kalori yang diambil agar sentiasa ada kalori yang berlebihan.

 
2. Makan makanan yang seimbang

Pastikan jisim otot yang bertambah dan bukannya lemak. Pastikan makan hidangan yang seimbang dan penuh dengan nutrisi sihat. COntohnya 50% makanan berkarbohidrat, 20% protein dan 30% lemak sihat seperti avocado, kekacang dan minyak zaitun. Walaupun protein makanan utama dalam pembinaan otot, namun pastikan tidak diambil secara berlebihan kerana akan menyebabkan kenyang dan memerlukan banyak tenaga untuk dihadam. Pilih makanan berkarbohidrat yang sihat seperti nasi, bijirin dan kentang kerana lebih mudah dihadam dan kalori daripadanya boleh digunakan untuk pembinaan otot.

 
3. Makan makanan yang berlemak sihat

COntohnya avocado, minyak zaitun asli, minyak kelapa, kacang walnut dans sebagainya. Makanan berlemak sihat ini akan memberikan kalori berlebihan dan pada masa yang sama ia adalah sihat kerana tidak mengandungi kolestrol yang tinggi.

 
4. Bersenam

Memilih senaman seperti senaman angkat berat untuk menukarkan kalori tambahan ke pada otot. Senaman ini perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan berperingkat, lakukan dengan kekerapan 2 ke 4 kali seminggu untuk menambahkan berat otot.

 
5. Elakkan minum air sebelum makan

Tips minum sebelum makan adalah sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan. Untuk menambah berat badan kenalah buat sebaliknya kerana minum air sebelum makan akan menyebabkan kita rasa kenyang dan tidak dapat menghabiskan hidangan yang diperlukan untuk menambah berat badan.

 
6. Dapatkan rehat yang secukupnya

Untuk menambah berat badan secara sihat dan memastikan badan kita menghasilkan protein otot yang diperlukan, kita harus berehat dan mendapatkan tidur yang secukupnya iaitu sekurang-kurangnya 6 ke 8 jam sehari. Minum segelas susu rendah lemak 10 minit sebelum tidur untuk membantu tidur dengan nyenyak.

 
7. Mengambil suplemen tambah berat

Banyak produk menambah berat badan yang dijual dalam bentuk snek ataupun shake di pasaran. Pastikan kita bijak memilih produk yang berkesan dan sihat. Suplemen yang dicadangkan adalah set tambah berat Shaklee.

 

 

 

Set Tambah Berat Shaklee

 

 

 

Mealshake
Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. Sumber yang kaya kalsium, fiber dan protien. Supplement penting untuk menambahkan berat badan yang mana ia mampu menambah selera makan. Walau kita kurang makan namun pengambilan Mealshake banyak membantu memberi badan rasa bertenaga.

 

 

Vitalea
Vitalea membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Pengambilan vitalea banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadika kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening. Vitalea merupakan suplemen penting untuk diet seharian.

 

 

B-Complex
Mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan, mengawalatur kadar metabolisma dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardivaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

 

 

 

Sebarang pertanyaan berkenaan produk Shaklee boleh hubungi:

 

Claire Chin (ID 1229721)

Whatsapp/Call: 0178200204

FB Page: @MySHakleeJourney

FB: Claire Chin

Pengedar Shaklee Bintulu (COD), Sarawak, Sabah dan seluruh Malaysia (GDex)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *